De FEEVA (Federation of European Equine Veterinary Associations) heeft zich eerder dit jaar tijdens de jaarlijkse vergadering in Basel in een Position Statement uitgesproken tegen het fotograferen van rugfoto’s bij aankoopkeuringen voor sportpaarden. De overkoepelende internationale organisatie van dierenartsenverenigingen, waarin twintig landen vertegenwoordigd zijn, heeft geconstateerd dat er geen bewijs is van een verband tussen afwijkingen in de rug die via foto’s geconstateerd worden en de carrière van een sportpaard. De FEEVA adviseert dan ook niet om deze foto’s te maken in het kader van een standaard aankoop-keuring.
Jacques Maree is een van de toonaangevende dierenartsen in Nederland: “Helemaal mee eens! Goed dat nu aangetoond is dat rugfoto’s geen enkele garantie bieden voor het functioneren van paarden in de toekomst. Het potentiële risico bestaat dus niet, althans voor de rug, de hals moet nog volgen. Er zijn naar mijn idee al teveel paarden op de rug veroordeeld en afgekeurd, terwijl het later heel goede sportpaarden bleken te zijn. Plus dat veel paarden natuurlijk overgenomen zijn en onterecht uitbetaald door de verzekering. Maar ja, probeer nou onze beroepsgroep maar eens om te buigen in iets wat al een jaar of tien als een soort van geloof is gepropageerd. In Nederland is de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde lid van de FEEVA, en daar valt ook de groep Paard onder. Ik neem aan dat de Nederlanders daar dus niet anders over denken.”
De FEEVA werd opgericht in 1997 op initiatief van de Utrechtse hoogleraren Willem Back, die de eerste voorzitter werd, en wijlen Henk Vaarkamp. De huidige voorzitter is de Deense Mette Uldahl.

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz