Thuis hadden ze niks met paarden. En toch werd vader Henk van der Weiden een van de bepalende gezichten van Concours Hippique Hoofddorp. En is dochter Ingrid nu een internationaal opererende paardenhandelaar die graag jonge talenten begeleidt in de springsport. Waarbij het Arabische sultanaat Oman met z’n Olympic Equestrian Centre en Royal Stables een belangrijk land is waar Ingrid elke zes weken te vinden is.

“Nee, geen paarden, daar hadden ze bij ons thuis niks mee,” begint Ingrid van der Weiden haar verhaal, terugkijkend naar de periode in Heemstede. Via oom Fred Suurbier in Schoorl, vroeger een nationale springruiter, kwam ze in aanraking met paarden: “En uiteindelijk kocht mijn vader wat paarden waarmee ik toch leuk mee heb gedraaid. In het young riders team, met zelfs landenwedstrijden. Dat ging toen toch anders dan nu, zal ik maar zeggen. Nu zie je toch meer de kinderen van vermogende ouders die in dat stukje meedraaien. Het is natuurlijk afwachten of zij er ook in doorgaan. Van mijn generatie in elk geval wel veel! Mensen als Bernadette Nijhof, Jochen Munsterhuis, Sasha Dito, Carry Huis in ’t Veld, Marcel Willems, Ernest Kwint. Wij moesten er vroeger harder voor werken, denk ik nu. Ja, je had heus wel wat andere mensen ertussen zitten die het misschien ook wat aangedragen werd, maar nu hebben meer ruiters het toch makkelijker. Ik zat laatst met Piet Raijmakers naar een proef te kijken. Zeiden we: de paarden die nu met de junioren lopen, zijn de paarden waar wij vroeger de Grote Prijs mee moesten rijden.”

Ingrid, 47 nu, maakte een paar jaren na haar young riders-carrière de keuze om vooral jonge paarden op te gaan leiden en jonge mensen te begeleiden: “Ik heb nog een of twee jaar meegedraaid maar ik was niet zo kapitaalkrachtig om thuis het hele spul gaande te houden en veel internationaal weg te zijn. Ik kon mijn paarden goed verkopen en van daaruit ben ik met de jonge paarden begonnen plus de handel. Ik help nu net zo lief een amateur aan een heel fijn paard als dat ik een toppaard verkoop. En ik ben toen al snel jonge ruiters gaan begeleiden. Chantal Regter vanaf haar achtste een jaar of zes, Roosje Brouwer vanaf haar achtste tot ze een jaar of zestien was of Lizzy de Gooier vanaf haar twaalfde. Het leuke is dat Lizzy nu weer voor me rijdt. Toen was dat vanuit Zaandam waar ik een stal had maar ik heb op verschillende plaatsen gezeten. Bij Willem Hamoen in Putten, bij Stal De Meijboom in Lattrop, een paar maanden Amerika ook. En sinds elf jaar in Westbeemster.”

Lizzy de Gooijer met een 5-j Big Star jr X Indoctro, uit eigen opfok samen met Cees Klaver

Via de handel kwam Ingrid van der Weiden in contact met het Olympic Equestrian Centre in Oman: “Iemand uit Oman kocht bij mij twee paarden en daar was hij heel erg blij mee. Dat bleek Hamood  Sultan Al Tooqi te zijn, manager van het Olympic Equestrian Centre. En daarna was het contact met de Royal Stables bijna een vanzelfsprekendheid. Op een gegeven moment kwam ook het verzoek of ik daar les wilde geven. En nu vlieg ik er elke zes weken heen, blijf ik een dag of tien. Ik begeleid daar zo’n vijftien mensen, op het niveau van B tot 1.45m. Een van hen is his royal highness Ahmed Ghalib Al Said, die een paard kocht bij Michel van der Knaap, met wie ik veel samen doe in de handel. Trouwens ook met Cees Klaver, we hebben bij voorbeeld een aantal Big Star jr’s samen.”

“De mensen daar willen de sport echt laten groeien. Ze hebben een heel mooi spul opgebouwd waar veel concoursen worden georganiseerd. En ze hebben ook een groot fokprogramma opgezet, ook voor de springpaarden, met goede merries die ze hier gekocht hebben en met sperma van de hengsten van bij voorbeeld Wiepke van de Lageweg. Zo is Hans van Kempen van Liberty daar ook binnen gekomen, om maar een voorbeeld te noemen. Vergis je niet: ze hebben daar zo’n 3000 paarden, van Shetlanders en miniatuurpaardjes tot Volbloed renpaarden, Arabieren, en natuurlijk springpaarden.”

Ingrid met Hamood en amazone Samah Albulushi, die bij hem op stal staat

Uit het fokprogramma voor de springpaarden worden nu de eerste zes jonge paarden zadelmak gemaakt: “Ze komen naar Nederland naar mijn stal, daar worden ze opgeleid en dan gaan ze als opgeleid springpaard weer terug. De mensen uit Oman beginnen nu ook het besef te krijgen dat niet alles altijd te koop is. Dat de juiste paarden bij de goede ruiters terecht moeten komen, dat het moet passen. In die bewustwording hoort ook de opleiding van de ruiters: van de zomer krijg ik vijftien man over, onder wie Samah Albulushi, die komen een of twee maanden trainen. In de zomer kun je daar niks, is gewoon veel te heet. Een aantal rijdt concoursen in de buurt of iets verder, maar vier mensen uit Oman hebben toch een uitnodiging voor de Longines Masters in Parijs. Daar rijden we De Wolden mee, dan Fontainebleau en dan Parijs. Lizzy de Gooier rijdt de paarden in Hoofddorp als voorbereiding. Geweldig dat dat concours er weer staat, is toch mede door mijn vader mogelijk gemaakt. Samen met Gem Dekker. Allebei overleden. Elke keer als ik daar kom, moet ik toch een traantje wegpinken. De zoon van Gem, Jeroen, zit met zijn Hyppo Holland ook in de paardenwereld, dat is wel leuk.”

Met twee van haar leerlingen in Oman: links Warith Tamim Al Mahroori en rechts Sultan Rashid Al Tooqi

Uiteraard is Ingrid zuinig op haar contacten: “Hamood die toen bij mij de eerste paarden kocht, is als een vriend.  Allebei zijn zoons, Sultan en Mohammed, zijn fanatiek aan het rijden, dat is heel leuk. Ja, ik ben er heel zuinig op, we zijn langzamerhand als een familie, zo voelt het. Het mooie is dat ze in Oman heel Westers, heel open-minded zijn. Vrouwen hoeven daar niet per se hoofddoekjes te dragen, daar laten ze de mensen vrij in.  Ik ken daar een familie waarvan twee dochters gesluierd gaan en een niet, mogen ze zelf beslissen. Dat maakt het contact allemaal wat makkelijker.”

© Nieuws.Horse 2018 | powered by Olland.biz